Waarom dragen

Waarom dragen?

In de medische wereld raakt men steeds meer overtuigd van Kangaroo Mother Care. Hierbij worden prematuur en/of dysmatuur geboren kinderen huid-op-huid tegen de borst van hun moeder of een andere verzorger geplaatst. Het helpt de baby bij het reguleren van zijn hartslag, ademhaling, suikerspiegel en temperatuur. Het vermindert ook de kans op infectie, ziekte en de duur van de ziekenhuisopname. Het bevordert de borstvoeding en vermindert stress bij de moeder.¹ Maar niet alleen prematuur of dysmatuur geboren kinderen hebben baat bij huid-op-huid contact. Ook op tijd geboren baby’s hebben voordeel van huid-op-huid contact na de geboorte (‘the golden hour’): ze krijgen langer borstvoeding, hebben een betere regulatie van ademhaling en hartslag, en een hogere suikerspiegel.²

Aanraking en emotionele ondersteuning zijn van levensbelang. In de dertiende eeuw wilde Keizer Frederick II weten wat de eerste taal der mensen was. Om hier achter te komen bedacht hij het volgende experiment: hij liet een aantal baby’s opsluiten in een torenkamer. De nonnen mochten de baby’s voeden en verschonen, maar ze mochten niet met hen praten of hen liefkozen. De Keizer is er nooit achter komen wat de eerste taal van de mensen was, omdat alle baby’s stierven!³ Dit vreselijke experiment toont hoe belangrijk aanraking en liefde voor ons zijn.

Het vasthouden en dragen van je baby geeft je de mogelijkheid om aan deze behoefte van aanraking en nabijheid te voldoen. Op je borst hoort je baby je hartslag en je ademhaling en voelt je bewegingen. Dit heeft een kalmerend effect op je baby, omdat hij dit gewend is vanuit je baarmoeder. Het gebruik van een draagdoek of draagzak geeft jou de gelegenheid om je handen vrij te hebben terwijl je je kind die geborgenheid kunt blijven geven.  In de drager komt je baby tot rust en voelt hij zich veilig. Hij kan meekijken met wat jij aan het doen bent, naar jouw gezicht kijken of gaan slapen. En ondertussen kun jij het huishouden doen en met je oudere kinderen spelen!

  1. Department of Reproductive Health and Research World Health Organization Geneva. Kangaroo Mother Care, A Practical Guide. 2003
  2. Moore ER, Bergman N, Anderson GC, Medley N Early skin-to-skin contact for mothers and their healthy newborn infants (R3. Cochrane Database of Systematic Reviews 2016, Issue 11. Art. No.: CD003519.
  3. https://www.historyanswers.co.uk/kings-queens/emperor-frankenstein-the-truth-behind-frederick-ii-of-sicilys-sadistic-science-experiments/ (7-12-2018)