Hoe doen wij dat eigenlijk?

Regelmatig vragen ouders mij in een consult hoe ik dat dan doe. Wanneer draag ik? Hoe slapen mijn kinderen? Heb ik wel een wandelwagen? Hier een klein stukje over ons leven:

Al voordat ik zwanger was van Ryo, had ik bedacht om het deze keer anders te gaan doen. Bij Yuna ontdekte ik het dragen en attachment parenting1 pas rond de 3 maanden. Ik worstelde erg met de algemeen geldende oordelen en adviezen (je baby moet in zijn eigen bed slapen, je moet hem niet verwennen, je mag niet te vaak voeden) en was ik mijn moederinstinct kwijt. Het heeft lang geduurd voordat ik gevonden had wat ik nu zélf eigenlijk wilde. De komst van Ryo gaf mij gelukkig de kans om het in alle rust op onze manier te doen.

Onze aanpak van de eerste jaren rust op 3 grote pilaren: nabijheid, dragen en borstvoeding. Ik vind het heel belangrijk dat Ryo het eerste jaar mag hechten aan de voor hem belangrijkste personen, mama, papa en zijn grote zus. Ik heb hiervoor dan ook een jaar vrij genomen van mijn werk, gelukkig heb ik de luxe om dit te kunnen doen.

Ryo bleef het hele eerste jaar eigenlijk bijna continue in onze nabijheid. Slapen deed hij meestal op mij, op schoot of in de draagdoek, of naast me in de co-sleeper. Een enkele keer sliep hij in de box of op de grond, maar dan wel altijd in dezelfde ruimte als wij. Ik geloof dat deze nabijheid voor zowel hem als voor ons het fijnste voelt. Daarnaast is het ook goed voor de borstvoeding (je ziet de voedingssignalen eerder) en vermindert het de kans op wiegendood (de American Academy of Pediatrics adviseert om in elk geval de eerste 6 maanden, het liefst zelfs de eerste 12 maanden, de baby bij jou in de buurt te laten slapen2).

Slapen bij mij op schoot

Het dragen heeft vele gezondheidsvoordelen3, maar is voor mij naast nabijheid ook vooral praktisch. Als ik Ryo op mijn schoot of naast me laat slapen, kan ik niet met Yuna spelen en krijg ik niets gedaan in het huishouden. Door Ryo te dragen, kan ik tijdens zijn dutjes doorgaan met alle dagelijkse bezigheden of lekker op stap met Yuna. Ik hoef Yuna ook niet alleen te laten om Ryo naar bed te brengen. Een dagje weg is geen probleem, omdat Ryo het gewend is om in de draagzak te slapen. We hoeven dus nooit eerder weg omdat Ryo moe is.

Naast het dragen voor de slaapjes overdag, dragen we als vervoermiddel, gebruiken we de draagzak op de momenten dat Ryo behoefte heeft aan lichaamscontact en Yuna wordt gedragen als ze overprikkeld is. We hebben wel een wandelwagen, maar deze wordt maar zelden gebruikt. Voor ons is het een gewoonte om de draagzak mee te nemen in plaats van de wandelwagen. Gaan we met de auto weg, dan laten we de Maxi-Cosi ook altijd in de auto en gaat Ryo direct van de Maxi-Cosi in de drager.

Met Yuna naar het voorleesuurtje

Ryo is vanaf een half jaar ook regelmatig naar mijn moeder gegaan, zodat ook zij aan elkaar kunnen hechten. Dit gaf mij de gelegenheid om ook met Yuna een-op-een tijd te hebben en om wat te kunnen werken. Mijn moeder draagt Ryo ook, maar hij slaapt ook wel eens op de grond of in een bedje.

Selfie van draagoma

Een maand geleden is Ryo 1 geworden en ben ik weer volledig aan het werk. Dit betekent dat Ryo nu ook naar het kinderdagverblijf gaat. Op de opvang vindt hij het hartstikke leuk en het slapen gaat hartstikke goed, en ja, in bed. Thuis doet hij de meeste slaapjes nog steeds in de draagzak. Tussendoor kan hij heerlijk spelen met zichzelf of met zijn grote zus. Hij kan lekker eten en krijgt nog steeds borstvoeding op verzoek (de World Health Organisation adviseert minimaal 2 jaar borstvoeding te geven4). ’s Nachts slaapt Ryo in de co-sleeper of bij mij in bed (wil je dit ook? Informeer je dan goed over veilig slapen met je baby5. Samen slapen verhoogt het risico op wiegendood), en Yuna trouwens ook.

Denk je nu ‘wij doen het heel anders’? Ook dat is OK! Elk kind en elke ouder is anders. Wat voor ons gezin werkt, hoeft voor jullie niet te werken. Informeer jezelf goed over de voor- en nadelen van alle opties en kijk wat voor jullie het beste werkt.

Laat het me weten als je vragen hebt over onze opvoedkeuzes of als je meer wil weten over dragen, borstvoeding, attachment parenting of samen slapen. Ik vind het ook leuk als je me iets wil vertellen over jullie keuzes.

  1. https://www.bol.com/nl/p/the-attachment-parenting-book/1001004001309426/?bltg=itm_event%3Dclick%26mmt_id%3DMMTUNKNOWN%26slt_type%3Drecommendations%26pg_nm%3Dpdp%26slt_id%3Dprd_reco%26slt_nm%3Dproduct_recommendations%26slt_pos%3DC1%26slt_owner%3Dccs%26itm_type%3Dproduct%26itm_lp%3D9%26itm_id%3D1001004001309426&bltgh=g2Fu47dvzHgXwFn6mzhJ0w.1_7_8.17.ProductImage&Referrer=ADVNLPPcefc1500cdbf9297000683f2d0000016992&utm_source=16992&utm_medium=Affiliates&utm_campaign=CPS&utm_content=txl
  2. https://pediatrics.aappublications.org/content/138/5/e20162938
  3. http://www.ichdraagdich.nl/babydragen/
  4. https://www.who.int/nutrition/topics/exclusive_breastfeeding/en/
  5. https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/126-veilig-samen-slapen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.